ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ – ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΓΕΙΤΟΝΩΝ

 

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ Β

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τη Δικαστή ….. Εφέτη και τη Γραμματέα …

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ…

 

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ

 

Ο ενάγων είναι νομέας ενός διαμερίσματος του τρίτου ορόφου, εμβαδού 83,28 τ.μ., πολυόροφης οικοδομής που βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης, η δε εναγομένη είναι νομέας ενός διαμερίσματος του τρίτου ορόφου της διπλανής οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό…

Η πολυκατοικία, στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα της εναγομένης, δεν διέπεται από κανονισμό και έχει, εκτός από το δικό της, άλλα τρία διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν η μητέρα της και τα δύο αδέλφια της.

Η εναγομένη διατηρεί στο διαμέρισμά της, πέντε (5) σκυλιά, από τα οποία τρία μεγαλόσωμα μόνιμα στην ταράτσα της οικοδομής, στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμά της, και δύο (2) στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της.

Από αυτά, έχει δηλωμένα και καταγραμμένα δύο , τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία της και συγκεκριμένα: α) ένα σκύλο, θηλυκό, ημίαιμο, χρώματος μαύρου – γκρι – καφέ, γεννημένο το 2000, με όνομα «Ν», το οποίο καταγράφηκε στις 5-10-2010, και σημάνθηκε με μικροτσίπ, και β) ένα σκύλο, θηλυκό, ημίαιμου, χρώματος μαύρου – καφέ, γεννημένο το 2004, με όνομα «Ε», το οποίο καταγράφηκε και σημάνθηκε με μικροτσίπ στις 5-10- 2010, τα οποία έχουν βιβλιάρια υγείας και εμβολιάζονται.

Από τα πιστοποιητικά ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με ημερομηνία 28-9-2010 με την υπ’αριθμ….ετικέτα ταυτοποίησης, 28.9.2010 με την υπ’αριθμ ……. ετικέτα ταυτοποίησης και 18.11.2013 με την υπ’αριθμ. ….. ετικέτα ταυτοποίησης, αποδεικνύεται ότι τα υπόλοιπα τρία σκυλιά, τα οποία είχε στην κατοχή της η εναγομένη-εκκαλούσα ανήκαν στην ιδιοκτησία της μητέρας της …… και του αδελφού της ….

Ειδικότερα η μητέρα της ενάγουσας ήταν ιδιοκτήτρια ενός ημίαιου καναδικού λυκόσκυλου με την ονομασία «Φ-Α», ενός ημίαιου pit but με την ονομασία «Μ» και ο αδελφός της ενός γκριφόν κανίς με την ονομασία «Μ».

Τα προαναφερόμενα τρια σκυλιά ,είχαν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, σημανθεί, ήταν καταγεγραμμένα και έφεραν βιβλιάρια υγείας από τα οποία προκύπτουν οι εμβολιασμοί τους.

Συνεπώς, όλα τα σκυλιά, πληρούν την προαναφερθείσα στο άρθρο 8 § 1 εδ. β’ του Ν. 4039/2012 με στοιχείο δ’ προϋπόθεση, δηλαδή έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί, φέρουν βιβλιάρια υγείας και δεν υφίσταται παραβίαση της άνω διάταξης.

Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι ως άνω σκύλοι, συνολικά πέντε στον αριθμό, διαβιούν αναγκαστικά πολλές ώρες στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της εναγομένης- εκκαλούσας , καθώς και στην ταράτσα της πολυκατοικίας της, όπου αφοδεύουν, αλλά και γαυγίζουν, σε ώρες κοινής ησυχίας, από δε τα περιττώματα και τις τρίχες προκαλείται έντονη δυσοσμία.

Εξαιτίας της ανθυγιεινούς αυτής κατάστασης που δημιουργήθηκε , ο ενάγων ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, διαμένει στον τρίτο όροφο της όμορης οικοδομής αναγκάσθηκε να προβεί στην από ….2011 καταγγελία απευθυνόμενη στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Θεσσαλονίκης.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στις …2011 δεν έγινε δυνατό να διαπιστωθεί η διατήρηση σκύλων στην ταράτσα και στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της εναγομένης, διότι τόσο η τελευταία όσο και ο καταγγέλλων απουσίαζαν.

Κατόπιν νέας καταγγελίας στις …2011 διενεργήθηκε αυτοψία στις …2011 από το διαμέρισμα του ενάγοντος. Κατά την αυτοψία οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι στην ταράτσα της οικοδομής που βρίσκεται στην οδό  υπάρχουν δύο (2) σκύλοι.

Σε μεταγενέστερη αυτοψία που διενήργησαν στις …2011, κατόπιν νέας καταγγελίας, διαπίστωσαν ότι επί της οδού Δημοκρατίας, στο πεζοδρόμιο, στο σημείο που καταλήγουν υδρορροές της οικοδομής , όπου διαμένει η εναγομένη διαπιστώθηκε ύπαρξη κοπράνων και τριχών ζώου, προερχομένων κατά πάσα πιθανότητα από εκτροφή σκύλων, δημιουργώντας ανθυγιεινή εστία.

Στις 2012 , μετά από καταγγελία του ενάγοντα, ο δημοτικός αστυνομικός … μετέβη στην περιοχή , προκειμένου να διαπιστώσει παραβάσεις περί των κανόνων ευζωίας του Ν.4039/2012.

Με τη συγκατάθεση του ενάγοντα ανέβηκε στο διαμέρισμά του , όπου διαπίστωσε την ύπαρξη τριών (3) σκύλων στην ταράτσα της οικοδομής της εναγομένης.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκε ότι η εναγομένη είναι κάτοχος πέντε σκύλων , από τους οποίους οι δύο ανήκουν στην ιδιοκτησία της, οι δύο στην ιδιοκτησία της μητέρας της, η οποία είναι υπερήλικη (άνω των 80 ετών) και δεν μπορεί να τους φροντίζει και να τους περιποιείται και ένας ανήκει στον αδελφό της.

Παρά τις συστάσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν των καταγγελιών του ενάγοντος , η εναγομένη δε συμμορφώθηκε, ούτε άλλαξε συμπεριφορά απέναντι του, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τους πέντε συνολικά σκύλους στη βεράντα του διαμερίσματος της και στην ταράτσα της οικοδομής , χωρίς να τηρεί τις υγειονομικές και τις αστυνομικές διατάξεις ,κατά παράβαση του άρθρου 8 παρ.2 περ.γ του Ν.4039/2012.

Ειδικότερα οι σκύλοι αφοδεύουν στη βεράντα του διαμερίσματος (βλ. νομίμως προσκομιζόμενη από τον >λητο φωτογραφία Νο2), αλλά και γαυγίζουν, σε ώρες έντονη δυσοσμία και βρωμιά.

Οι ακαθαρσίες αυτές, οι οποίες δεν καθαρίζονται πάντοτε συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός του γεγονότος ότι, όταν η εναγομένη ρίχνει νερά για να τις καθαρίσει, καταλήγουν στις υδρορροές και στα πεζοδρόμια, προξενούν εστία μόλυνσης και ανθυγιεινή κατάσταση.

Από την εγκατάσταση των σκύλων στους προαναφερόμενους ανοικτούς χώρους και από τους θορύβους που προέρχονται από τα γαυγίσματά τους, παραβλάπτεται ουσιωδώς η χρήση του διαμερίσματος του ενάγοντος, με έννομη συνέπεια να υφίσταται διατάραξη της νομής του, παράνομα και χωρίς τη θέλησή του, καθόσον αυτός αδυνατεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, να προβεί σε ακώλυτη χρήση της οικίας του, διότι, λόγω της δυσοσμίας δεν μπορεί να ανοίξει τα παράθυρα του διαμερίσματος του και να χρησιμοποιήσει το μπαλκόνι του, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, από το μπαλκόνι και την ταράτσα της εναγομένης, όπου διατηρούνται οι σκύλοι.

Με βάση της παραδοχές αυτές υφίσταται προσβολή της νομής του ενάγοντα , ο οποίος νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αγωγής ως νομέας του διαμερίσματος, η χρήση του ουσιωδώς παραβλάπτεται, η δε εναγομένη νομιμοποιείται παθητικά ως κάτοχος των πέντε σκύλων ,τους οποίους η ίδια έχει εγκαταστήσει και διατηρεί στο διαμέρισμά της και στην ταράτσα της οικοδομής, προκαλώντας την παραπάνω αναφερόμενη ανθυγιεινή κατάσταση.

Συνεπώς, πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η αγωγή ως ουσιαστικά βάσιμη για τους αναφερόμενους στο σκεπτικό της παρούσας λόγους, να απαγορευθεί να διατηρεί η εναγομένη εντός του διαμερίσματος της πέραν των δύο σκύλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ελεγμένοι ηλεκτρονικά, σεσημασμένοι, καταγεγραμμένοι και να φέρουν βιβλιάριο υγείας σκύλων και να υποχρεωθεί να απομακρύνει από το διαμέρισμά της και την ταράτσα της πολυκατοικίας, τους επιπλέον από τους δύο σκύλους, να διατηρεί εντός του διαμερίσματος της, κατά τη διάρκεια των ωρών μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας, όπως αυτές εκάστοτε ορίζονται από το νόμο, τόσο κατά τη θερινή, όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο, τους δύο σκύλους και να διατηρεί καθαρό τον εξώστη , σε περίπτωση δε μη συμμορφώσεώς της, να καταδικαστεί σε χρηματική ποινή οκτακοσίων (800 ) ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας μέχρι είκοσι (20) ημέρες για κάθε παράβαση των διατάξεων της παρούσας.

 

GreekEnglish